Джон Г. Лейк

18 март 1870 г. - 16 септември 1935 г.

Той има 16 братя и сестри – 8 от тях умират от болести и немощи преди да навършат 21 години. През 1886 г. (възраст 16 г.) е спасен по време на среща на Армията на Спасението, след което заминава за САЩ. През 1891 г. (възраст 21 г.) е ръкоположен за методистки служител. Той не се включва в действащо служение, но започва издаване на два вестника. През 1893 г. (възраст 23 г.) Джон Лейк се жени за Джени Стивънс, която страда от сърдечни проблеми. По-късно се свързва с Джон Александър Дауи и става дякон в организацията на Дауи. Лейк се установява в Сион през 1901 г. (възраст 31 г.), за да работи директно с Дауи. Той заявява „Отивам в Сион, за да изучавам Божественото Изцеление, така че да мога да обучавам и други”. По-късно Сион на Дауи се срива. През 1906 г. Чарлз Парам води Петдесятна среща в Сион, която има силна опозиция. 

В Сион Ф.Ф. Босуърт и Мари Бургес са първите, които получават кръщение в Святия Дух. Преследването по това време е толкова голямо, че Ф.Ф. Босуърт напуска Сион и се установява в Далас, Тексас. Там започва църква на пълното Евангелие – 1-ва Асамблея на Бога.

 През октомври 1907 г. (възраст 37 г.) Лейк получава кръщение в Святия Дух. Той заминава като мисионер в Южна Африка през април 1908 г. заедно със своето семейство (9 души) и още трима. Лейк пристига в Йоханесбург през май 1908 г. и поема църква на Дауи. На 22 декември 1908 г. Джени умира без знанието на Лейк и е погребана преди неговото завръщане. В Южна Африка Лейк започва 500 „местни” църкви и 125 „бели” църкви. Той спира чумата и демонстрира пълна власт над всички заразни болести. Докато Лейк върши чудеса в Южна Африка, се появява завист в Боуи и Купър, които убеждават партньора му - Томас Хезмалалк да изхвърли Лейк от служението. Те изпращат писма към финансовите поддръжници на Лейк от Америка с твърдения, че той злоупотребява с парите им. По време на последвалото разследване, финансите са спряни напълно. Парите били толкова малко, че се наложило Лейк да изтегли своите мисионери от мисиите. Той им е обяснил ситуацията и са имали общение. По-късно при връщането си на мисия, те погребват 14 мъже и жени. Финансовите разследвания обявили Лейк за невинен.

 На 1-ви февруари 1913 г. (възраст 43 г.) Лейк се завръща в САЩ със своите деца за постоянно. През септември 1913 г. Лейк се жени за Флорънс Суитзер (1885-1964). През януари 1914 г. Лейк посещава Англия, където среща група наречена „Международен Петдесятен Съвет”. Той решава да основе „Международен Апостолски Съвет”. По-късно Лейк се връща в САЩ и е поканен да посети откриването на Асамблеите на Бога в Хот Спрингс, Арканзас (април 1914 г.) (възраст 44 години). Той присъства, но никога не се присъединява към Асамблеите. През същата година, Лейк пътува с влак до Спокейн, Вашингтон и е поканен да проповядва в местната църква. Проповядва в „Църквата на Истината" /църква „Нова мисъл"/ през септември 1914 г. Посланието му е „Моята истина не е твоята истина" – „Проповядвай посланието и то цялото". Първата покаяна е Ирен Порпур. След службата А.Гриер помолил Лейк да използва стаите отстрани на църквата, за да започне обучение по Божествено изцеление и молитва за хората. По този начин се раждат „Изцелителните Стаи" на Лейк. През януари 1915 г. се налага Лейк да се премести на по-широко място и той се настанява в две сгради. Втората сграда се е наричала „Rookery". Толкова много хора дошли за изцеление, че се наложило Лейк да започне да обучава служители, които да му помагат. Той започнал серия от лекции, които нарекъл „Науката за Божествено Изцеление".

 Когато болните идвали за молитва, Лейк искал от тях да го посещават всекидневно в продължение на 30 дни. Той изисквал също да оставят всички медицински лекарства в изцелителните стаи. Лейк не поемал случай, в който човекът не разчитал само на Бог за изцелението си. Тези, които се обучавали да служат с изцеление, също трябвало да посещават Лейк всекидневно в продължение на 30 дни. В края на своето обучение, те получавали име на неизлечимо болен човек и отивали да служат в дома му, докато болният не се изцели напълно. Ако служителите не успеят да изцелят болния, те не се връщали в изцелителните стаи. Служението им приключвало.

 Изцелителните стаи са отворени от април 1915 г. до май 1920 г. 16 мъже и жени – DHT Служители са използвани от Бога за осъществяване на 100,000 документирани изцеления за период от 5 години /20 000 на година/. Поради множеството изцеления, Изцелителните стаи са отговорни за затварянето на болницата в Спокейн. След Спокейн, Джон Лейк се мести в Портланд, Орегон и извършва същото със съвсем нов екип от DHT Служители (100 000 изцеления за 5 години). Лейк остава в Портланд от май 1920 г. до април 1925 г. След това той пътува до Сакраменто, Калифорния, Сан Диего, Калифорния и Хюстън, Тексас. Докато е в Хюстън, Лейк се обадил на DHT Служител на име Йетър да дойде от Спокейн и да му помогне да започнат служение в Хюстън. Йетър пристигнал със своята жена, син и снаха. Лейк се върнал в Спокейн и оставил служението под грижата на Йетър.

 Лейк останал в Спокейн за постоянно през 1931 година. Когато се върнал в Спокейн, той разбрал, че служението, което започнал, е вече прекратено. Тогава закупил църковна сграда, започнал църква и отворил изцелителни стаи вътре в църквата. Лейк живял в Спокейн до смъртта си през септември 1935 г. В края на 1930 г. сграда Rookery, в която Лейк отворил изцелителни стаи, е срината със земята. Абсолютно нищо не е останало от тази сграда. По-късно е построена нова сграда в съвсем различен вид. Лейк никога не е стъпвал в съществуващата сграда. Всичко, което може да сте чували за новата сграда, построена на мястото на старата, не е истина. Това е измислено пророчество.

 Лейк имал общо 12 деца. Неговата дъщеря Гертруд се омъжила за Вилфорд Рейдт през 1941 г. Двамата събрали всички материали на Лейк и ги задържали, докато бъдат предадени на друг, който да поеме и продължи служението. Една част от материалите е било пророчество на Лейк, дадено му на 24 май 1934 г. за човека, който ще поеме служението след него.

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon